Tarpseminarinis tinklinio turnyras (2012 spalis)

Spalio 20 d. Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje vyko jau tradiciniu tapęs Tarpseminarinis sporto turnyras. Kiekvienais metais, medžiams pradėjus mesti savo gražius apdarus, klierikai susirenka į vieną iš seminarijų, kad išsiaiškintų, kas iš jų yra geriausi krepšinio, futbolo arba tinklinio aikštelėje. Šiemet atėjo eilė tinklinio turnyrui, kuriam ruošėsi visos keturios Pabaltijo šalių seminarijos iš Vilniaus, Kauno, Telšių ir Rygos.

Eucharistijos šventimas

Tą lauktąjį šeštadienio rytą visi klierikai pradėjo bendra malda ir šv. Mišiomis, po kurių ėjo pasistiprinti prieš rungtynes ir pasidalinti turnyro nuotaikomis. Visų seminarijų atstovai buvo nusiteikę kovoti dėl taurės ir drąsiai į ją pretendavo, tad Vilniaus seminarijos sporto ministrai, kuriems teko organizuoti šių metų turnyrą, nusprendė ilgai nelaukti ir sukvietė visus į sporto salę.

Seminarijų rinktinės: iš kairės Kauno seminarijos klierikai, toliau Vilniaus ir Telšių

Seminarijų rinktinėms apšilus sveikinimo žodį lietuviškai ir latviškai, tarė rektorius mons. Žydrūnas Vabuolas. Jis priminė susirinkusiesiems apie išties simbolinį Rygos klierikų atvykimą. Mat dar 1929 m. Kaune buvo pradėta Lietuvos tinklinio istorija, kai Šančių komanda sužaidė tinklinio varžybas prieš Rygos lietuvius. Rektorius taip pat ragino stengtis ne tik nugalėti aikštelėje, bet ir kaip apaštalas Paulius rašo Šv. Rašte, lenktyniauti tarpusavio pagarba ir meile. Sulig šiais žodžiais buvo pradėtas turnyras, kurio visi nekantriai laukė.

Dvikovoje Kauno ir Telšių seminaristai

Rinktinių kapitonams išklausius teisėjo nurodymų ir ištraukus burtus paaiškėjo, kad pirmieji susirungs Vilniaus ir Rygos seminaristai. Rinktinėms pradėjus žaisti įtampa salėje iškart išaugo, mat šios dvi komandos buvo laikomos turnyro favoritėmis. Rygiečiai išties puikiai žaidė, tačiau visgi pralošė du setus iš eilės ir tai visiems buvo kiek netikėta. Gal čia viską lėmė tai, kad vilniečiai net du mėnesius intensyviai treniravosi, besiruošdami šiam turnyrui. Pasibaigus pirmajai dvikovai varžovai aikštelę užleido Kauno ir Telšių seminaristams, kurie savo žaidimu taip pat nustebino žiūrovus. Nors rungtynės buvo kovingos, visgi Kauno klierikai šį kartą pralošė abu setus, o Telšių klierikai pademonstravo puikų komandinį žaidimą. Sportinė kova tęsėsi iki pat pietų, jai pasibaigus turėjo paaiškėti finalo dalyviai. Seminarijų rinktinės intensyviai grūmėsi, žiūrovai uoliai palaikė savo komandas, kol paaiškėjo, kad geriausiai pasirodė Vilniaus seminaristai, kurie įveikė visus savo varžovus ir nepralaimėjo nė vieno seto. Po jų sekė Rygos, paskui Telšių ir galiausiai Kauno klierikai.

Pertraukos metu seminaristai laiko veltui neleidžia: rygiečiai treniruojasi mušinėdami kamuolį, telšiškiai dalinasi įspūdžiais, o kiti sumuoja rungtynių rezultatus

Po pietų prasidėjo finalinės kovos, kur pralaimėjimas bet kuriai komandai galėjo būti lemtingas. Dėl trečiosios vietos susirungė Kauno ir Telšių seminarijų klierikai. Dabar jau reikėjo stebėti, kuri rinktinė pirmesnė sugebės laimėti tris setus. Mažojo finalo neteko ilgai stebėti, nes žemaičiai buvo išties užsispyrę ir rimtai pasiryžę iškovoti bent jau trečią vietą. Jie sutriuškino varžovus rezultatu 3:0, nors šie ir uoliai stengėsi priešintis telšiečių antpuoliams.

Vilnius – Kaunas (2:0)

Pagaliau atėjo labiausiai intriguojančios finalinės rungtynės tarp Vilniaus ir Rygos klierikų. Lygiai prieš metus šios dvi komandos finale susitiko ir žaidė dėl futbolo taurės. Tuomet po karštos kovos nugalėjo vilniečiai, tačiau kas švęs pergalę tinklinio aikštelėje, buvo neaišku, tuo labiau, kad prieš trejus metus vykusiame tinklinio turnyre būtent Rygos seminaristai buvo stipriausi. Rungtynėms prasidėjus rygiečiai žaidė akivaizdžiai geriau nei turnyro pradžioje, kuomet vilniečiai nesunkiai juos nugalėjo. Po įnirtingos kovos pirmąjį setą laimėjo turnyro šeimininkai, tačiau antrajame svečiai parodė, kad jie namo nori grįžti su taure ir sugebėjo palaužti Vilniaus klierikus. Visgi vilniečiai nepasidavė ir vėl laimėjo, tačiau įtampa itin pakilo, kai Rygos klierikai išlygino rezultatą (2:2). Prasidėjo paskutinis setas, kurį laimėjusi komanda turėjo tapti turnyro čempione. Rygiečiai pirmojoje dalyje žaidė labai gerai, tačiau puikus žaidimo ritmas užgęso ir Vilniaus klierikai visiškai perėmė iniciatyvą. Jie nebeleido latviams atsitiesti ir vėl tapo Tarpseminarinio sporto turnyro čempionais – šį kartą tinklinio.

Bendra turnyro dalyvių nuotrauka

Daugelis klierikų, jau ne pirmus metus, dalyvaujančių šiame renginyje teigia, kad toks turnyras yra puiki galimybė ne tik pasportuoti, bet ir susitikti Baltijos šalių klierikams, sustiprinti tarpusavio vienybę ir dalintis savo tikėjimu. Ir išties, tokios sporto akimirkos palieka daug įspūdžių ir padeda palaikyti glaudžius ryšius su kitomis seminarijomis. Anot popiežiaus Benedikto XVI, sportas yra puiki priemonė dalintis savo tikėjimu ir sustiprinti tarpusavio bendrystę. Juk mes galime mokytis pagarbos ir artimo meilės ne tik atlikdami savo profesines pareigas, bendraudami su žmonėmis, bet ir žaisdami sporto aikštelėje.

Gabrielius Satkauskas

 
 
   į viršų  
 
     
     
 
    © Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarija
 
 Kontaktai  Biblioteka  Į titulinį puslapį